Pages

Islamic Widget

Friday, April 2, 2010
Kerjasama pun penting... memang sangat penting kerana jika tiada kerjasama dalam gerak kerja Islam... maka tak akan ada tautan, rabithah hati... Jika tiada tautan hati agama kita akan mundur kerana lagi, hati-hati ini lebih mementingkan diri... mereka fikir, "argh buat apa la aku sibuk dan berletih untuk buat keje ni keje tu, untuk orang ni untuk orang tu... lebih baik aku fikir diri aku, lagi baik..."

Astaghfirullahh... Salah tu... Jangan fikir macam tu.... Memang, hakikat hidup manusia diciptakan Allah seperti tercatat dalam Al-Quran, hidup manusia tak akan tenang, sentiasa dalam keluh kesah. Yang dah kaya, duit sampai tak tau nak buat apa masih lagi mencari kesenangan diri.. contohnya lah.. tak tuju kepada sesiapa pun..

Apa kata kita mula set dalam minda yang apa pun kita buat tak perlu balasan... Ikhlas lillahitaala.. Insya Allah Allah akan beri ganjaran yang lebih baik dari itu..

Berbalik pada statement apa yang penting memang kerjasama tadi... untuk Islam. Emm,lepas kerjasama tadi apa? Solat lebih penting kerana apa, semua sedia maklum solat tiang agama. Sanggupkah kita meruntuhkan agama dengan tidak menunaikan solat.... Ada la orang kata kan aku solat la.... tapi akhir waktu, kira aku solat la.... aku bukan tak solat... Allah, sama la tu macam tak solat... ambil ringan je solat tu...

Ok2... macam mana pulak bagi mereka yang tak tau solat ataupun yang kurang arif tentang solat. Jawapannya kena la bertanya, belajar... Dari mana boleh dapat semua tentang solat? Antaranya usrah...USRAH... ya betul... usrah sangat penting.. apa pun, siapa pun semuanya bermula dari usrah. Cuba kita renung kembali peristiwa dakwah nabi iaitu penyebaran Islam di bumi Makkah, semuanya bermula dari usrah secara sir... rahsia.. binding hati by usrah sangat penting.... dakwah nabi tersebar ke merata tempat... kerana apa? kerana ikhlasnya seorang nabi membawa umatnya ke jalan benar, melalui usrah seterusnya 'kerjasama' dalam suatu entiti yang dinamakan jemaah akhirnya Islam tersebar.... Subhanallah.... Kenapa kita tidak seperti itu?

Jawapannya ada dalam diri masing-masing. Setiap insan telah dikurniakan Allah HIDAYAH, cuma bagaimana kita hendak mencapainya,,,, so, mula lah dari sekarang untuk jadi lebih baik dari masa lalu, dan pastikan masa hadapan lebih baik dari hari ini... TARBIYYATUNNAFSI!!!! ALLAHUAKBAR!

No comments:

Post a Comment

Islamic Greeting Card